25 april 2013

‘IJsbarbaar’ van Rob Ruggenberg


April is de maand dat de prijs van de Jonge Jury wordt uitgereikt. De Jonge Jury bestaat uit een kleine tienduizend tieners die tussen februari en april kunnen stemmen op hun favoriete boek.  Dit jaar is de prijs, voor het eerst in het dertienjarige bestaan van de Jonge Jury, gewonnen door een man. Rob Ruggenberg, schrijver van historische jeugdromans, wist met het boek  ‘IJsbarbaar’  de jongeren te overtuigen.  Ruggenberg weet historische feiten met een spannende  schrijfstijl te verbinden, wat superspannende jeugdromans oplevert.  Andere titels van hem zijn ‘Het verraad van Waterdunen’  over de Tachtigjarige Oorlog, ‘Slavenhaler’ en ‘Manhattan’.

IJsbarbaar
Het is 1624, stuurman Willem Ys en zijn bemanning zijn op Groenland aangekomen. In een klein dorpje aan de oostkust van het voor hen onbekende land komen ze in aanraking met de lokale bevolking, de Inuit.  De stuurman en zijn mannen worden tijdens het stelen van zeehondenhuiden betrapt en vervolgens bedreigd.  Daarop ontvoeren  zij een jonge Inuit, Nunôk en de oude leidsman van het dorp.  Een bloedstollende reis volgt en aangekomen in Nederland wil Nunôk nog maar één ding, zo snel mogelijk terug naar Groenland.

Website
Rond het boek ‘IJsbarbaar’ is een website gebouwd die op aansprekende wijze meer informatie geeft over het boek, de schrijver en nog veel meer. Zo zijn er de prachtige schetsen die illustrator Bas Mazur voor het omslag heeft gemaakt te vinden, legt tekenaar Peter-Paul Rauwerda uit hoe hij landkaarten tekent, zijn er spelletjes en recensies.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten