16 mei 2013

‘De grafkelder’ van Ruth Rendell


Inspecteur Wexford is inmiddels met pensioen en eerlijk gezegd verveelt hij zich enorm. Om niet zijn opvolger en vriend Mike Burden voor de voeten te lopen, verkast Wexford met zijn vrouw Dora naar Londen waar ze in het koetshuis van hun dochter kunnen wonen.  Al lopend verkent Wexford Londen, hij valt zelfs heel erg af.

Orcadia Cottage
Op een dag ontmoet hij een oud-collega van de Londense politie die hem bij een bijzondere zaak betrekt: bij een luxueus huis in Camden, Orcadia Cottage  worden in een oude kolenkelder de lijken van vier mensen gevonden, onderzoek wijst uit dat ze op verschillende tijdstippen daar achtergelaten zijn.  Op zijn eigen, intuïtieve wijze weet Wexford de kluwen van gegevens te ontwarren en de ogenschijnlijk losse draadjes bij elkaar te brengen.

Messteken
In Wexfords woonplaats Kingsmarkham wordt in dezelfde tijd zijn oudste dochter  Sylvia aangevallen door een jongeman, de messteken missen maar net haart hart en longen.  Het verloop van dit onderzoek brengt feiten boven water die een heel ander licht op de dochter werpen, Wexford en zijn vrouw Dora leren een kant van Sylvia kennen die ze nooit hadden vermoed.

Karakters
Ruth Rendell heeft met deze nieuwe Wexford detective weer een heerlijk ontspannend boek aan haar toch al zo grote oeuvre toegevoegd. De precisie waarmee ze de gebeurtenissen beschrijft, de karakterisering van de personages  en de ontwikkelingen in het verhaal maken het een feest dit boek te lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten