22 mei 2013

‘Overijssel : literaire reis langs het water’


De Stichting Achterland brengt sinds 1992 met enige regelmaat publicaties over verschillende streken, provincies of steden in Nederland uit.  Motto daarbij is : “Op zoek naar de stem van de eigen plek,  poëzie als  bron en bestemming,  herkomst en herkenning”.  Zo is eind 2012 de uitgave over Overijssel verschenen,  een literaire reis langs het water.

Landgoed Eerde
Het boek volgt de IJssel vanaf Kampen tot aan Deventer waarbij de nadruk vooral op Zwolle en Deventer ligt.  Twente en dan met name  Enschede krijgen in het tweede deel van het boek de aandacht. Helaas over Ommen geen gedicht en ook geen locatie die genoemd wordt. Wel is er aandacht voor Ommen en Landgoed Eerde als centrum van ‘De Orde van de Ster in het Oosten’, de beweging rond Krishnamurti, in het uitgebreide voorwoord van Francisca van Vloten.

Overijsselse dichters
De gedichten die opgenomen zijn, zijn van bekende dichters als Willem Wilmink,  Ida Gerhardt, K.Schippers en H.H. ter Balkt.  Maar ook wat onbekendere dichters, waaronder een groot aantal Overijsselaars is vertegenwoordigd.  Daar horen Lenze L. Bouwers, Paul Gellings, Koos Geerds, Henne Neppelenbroek en  N.J. Wilkeshuis bij. De sfeervolle zwart-wit foto’s  van Herman H. van Doorn verhogen de sfeer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten