3 juli 2013

‘Growing Dutch’ van Ronald van de Krol

Nederland door de bril van een ingeburgerde Amerikaan, zo kijkt een Amerikaanse Nederlander naar onze gewoontes en gebruiken! Ronald van de Krol groeide op in Boston, als Amerikaans kind van Nederlandse ouders. Zijn werk  bracht hem naar Nederland, tegenwoordig is hij chef weekendeditie bij Het Financiële dagblad.

Klaagzang
Wekelijks beschrijft hij in een column zijn verwondering over Nederland. Over de fietshelm die hier niet gedragen wordt, Nederlandse ouders en hun kinderen zijn niet zo bang uitgevallen, over het niet hebben van een zwemdiploma, een groot gemis, en over al het geklaag van de Nederlanders, vooral over het weer. Is er na een lange, koude winter eindelijk mooi zomerweer, klaagt iedereen over de hitte! Waarom klagen over het onvermijdelijke?

Rechtse rakker
Op humoristische wijze verwoordt hij de verschillen tussen de Nederlandse en de Amerikaanse samenleving, in Amerika worden zijn opvattingen als linkse uitingen gezien, in Nederland voelt hij zich al snel een rechtse rakker.  Verdedigt hij in de VS de hulp aan minderbedeelden, hier ergert hij zich aan de lakse en afwachtende houding van diezelfde groep.  Leven in twee werelden en twee culturen, het levert  een tachtigtal vlot geschreven columns op, waaronder een paar echte eyeopeners. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten