22 juli 2013

‘Over een brug van dromen’ van Lesley Downer

Japan, rond 1870. De dertienjarige Taka, kind van de zuidelijke Satsuma-clan, wordt verliefd op de twee jaar oudere Nobu die bij het noordelijke Aizu volk hoort.  De Aizu’s zijn in de burgeroorlog verpletterend verslagen door de Satsuma-clan, na de smadelijke vernedering hebben ze wraak gezworen, ze zullen de Satsuma’s met wortel en al uitroeien.

Samoerai
Japan ontwikkelt zich in deze periode tot een modern land, de westerse invloed wordt groter, meisjes kunnen onderwijs gaan volgen. Veel westerse gewoonten worden overgenomen, zo komt het eten van rundvlees in zwang en heel belangrijk, de samoerai wordt afgezworen.  Taka’s vader is generaal en beslist mee in deze ontwikkelingen. Maar dan komt de grote ommekeer, de zuidelijke samoerais zijn teleurgesteld en keren zich tegen het regime. De rollen worden omgedraaid, nu hoort Nobu bij de heersende partij en vlucht Taka met haar familie de bergen in.

Liefdesrelatie
Lesley Downer heeft tien jaar in Japan gewoond en heeft zich buitengewoon goed gedocumenteerd voor het schrijven van deze lijvige historische roman.  Aan de hand van het romantisch gegeven van de liefdesrelatie van Taka en Nobu neemt ze de lezer mee in de geschiedenis van Japan zoals weinigen die kennen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten