29 augustus 2013

‘De heks van het Achterpad’ van Johanne A. van Archem

Evert Verbruggen heerst over een klein dorp in Twente. Als grote boer weet hij zich in alle geledingen van het maatschappelijke leven in te dringen, tegenspraak duldt hij niet, dominee, dokter en veldwachter dansen naar zijn pijpen. Alleen Elsa, een ongehuwde onafhankelijke vrouw weerstaat hem. Hoewel de mensen niet veel met haar omgaan, dwingt ze met haar houding respect af.  En veel bewoners maken gebruik van haar kennis en kunde van kruiden.

Kinderloos
Na twee kinderloze huwelijken heeft Verbruggen zijn oog laten vallen op de jonge Thea die tijdelijk bij Elsa logeert.  Er zijn weliswaar veel praatjes over de omstandigheden waaronder de vrouwen van Verbruggen gestorven zijn, bewijs was er nooit en wie zal Verbruggen stoppen als hij eenmaal zijn zinnen ergens op gezet heeft?

Twente
Johanne A. van Archem schrijft al jaren over de geschiedenis van Twente, vooral die van de negentiende en begin twintigste eeuw.  In haar familieromans weet ze een levendig beeld te schetsen van de dagelijkse levensomstandigheden en  maatschappelijke verhoudingen. ‘De heks van het Achterpad’ past geheel in deze traditie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten