3 oktober 2013

‘Spinder’ van Simon van der Geest

Afgelopen dinsdag is de Gouden Griffel uitgereikt aan Simon van der Geest voor zijn boek ‘Spinder’.  Het is de tweede keer dat de jonge kinderboekenschrijver deze prijs wint, in 2011 viel hem voor het boek ‘Dissus’ dezelfde roem ten eer. Toch lijken de twee boeken in niets op elkaar. Was ‘Dissus’ een hertaling in dichtvorm van Homerus’ Odyssee, ‘Spinder’ is een prozaverhaal over twee broers.

Oorlog
Spinder heeft de kelder onder hun huis ingericht als terrarium, hij houdt er insecten in alle soorten en maten.  Van elk diertje kent hij niet alleen de eigenschappen, hij geeft heel veel om ze en behandelt ze als vrienden. Als zijn grote broer Jeppe de kelder wil gaan gebruiken om te drummen, breekt er oorlog uit.  Alles wordt uit de kast gehaald om de insectenverzameling in tact te houden.


Geheim
Als een rode draad door het verhaal loopt ‘het geheim’ waarvan de lezer niet weet wat het is, wel dat het te maken heeft met de dood van Spinders  oudste broer Ward. Het maakt het boek spannend als een pageturner.  Door de dagboekvorm zit de lezer Spinder heel dicht op de huid, het is dan ook heel gemakkelijk je in te leven in de gedachtewereld van deze tienjarige jongen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten