13 november 2013

‘De zoon’ van Philipp Meyer

Eli McCullough is dertien jaar als hij in 1849 door een Comanche stam  gevangen genomen wordt en gedwongen wordt als slaaf met hen te leven. Hij leert  onder zware omstandigheden te overleven, als de stam door ziekte en aanvallen van kolonisten uiteen valt, keert hij gehard terug naar het familiebezit in Texas.  Eigengereid en vastbesloten iets van zijn leven te maken begint hij zijn bezittingen en grondgebied stelselmatig uit te breiden.

Fortuin
Door de leden van een gerenommeerde Mexicaanse familie de dood in te jagen en door grote winsten vergaard in de Burgeroorlog groeit zijn fortuin. De vondst van olie op zijn grondgebied en de opkomst van de olie-industrie maken Eli McCullough een machtig man waar niet mee te spotten valt.

Familiesaga
Philipp Meyer gebruikt drie stemmen om het verhaal te vertellen, die van Eli McCullogh zelf, die van zijn zachtaardige zoon Peter en als laatste de stem van achterkleindochter Jeanne Anne die, aan het begin van de eenentwintigste eeuw, het familiebedrijf in de benen probeert te houden.  Een vuistdik boek, een familiesaga te vergelijken met de boeken van James A. Michener. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten