31 oktober 2014

‘De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast’ van Romain Puértolas

Je bent fakir in India en je wil een nieuw spijkerbed. Waar koop je dat? Bij Ikea natuurlijk! Daarom neemt de magiër Ajatashatru Lavash Patel een vliegtuig naar Parijs om er daar één te gaan kopen.  Geholpen door zijn dorpsgenoten die heilig in zijn bijzondere geven geloven, weet hij net voldoende geld voor een ticket en het bed bij elkaar te schrapen. Aangekomen in Parijs neemt hij een taxi nar de Ikea, “betaalt” de taxichauffeur, stapt de Ikea binnen en zoekt het bed uit.

Financiële middelen
Maar bij de kassa blijkt dat hij niet genoeg geld bij zich heeft. Als ervaren magiër heeft hij daar een passende oplossing voor, echter dient zich het volgende probleem aan, hij kan de kast pas de volgende dag meenemen. Goede raad is niet duur, hij laat zich rond sluitingstijd insluiten in de winkel en neemt het ervan.  Voedsel uit de keuken, een krantje erbij, een slaapplek onder een bed, hij kan zich niet beter wensen.  Tot luide stemmen de rust van de nacht komen verstoren en Ajatashatru Lavash Patel van nood in een kast kruipt.

Humor
Met een geweldig gevoel voor humor beschrijft Romain Puértolas de avonturen van de fakir op zijn ongewilde tocht door Europa. En passant worden een aantal maatschappelijke misstanden op de hak genomen, in het laatste deel van het boek maakt de hilariteit plaats voor een meer beschouwende toon.  Een heerlijk boek in de traditie van ‘De honderdjarige die uit het raam sprong’. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten