3 oktober 2014

‘Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel’ van Jan Paul Schutten en Floor Rieder

Deze week is de Gouden Griffel uitgereikt aan Jan Paul Schutten voor zijn boek met de lange titel. Het Gouden Penseel ging al eerder naar Floor Rieder voor haar illustraties bij dit humoristische en informatieve boek over het ontstaan van de wereld.  Het boek is met een dubbele bekroning  waarlijk het allerbeste boek van 2014. “De uitgave van Het raadsel van alles wat leeft is een schoolvoorbeeld van een kloppende samenwerking tussen schrijver, illustrator, uitgever, vormgever, drukker en binder – de som der delen is enorm veel groter dan de afzonderlijke elementen”, aldus het juryrapport.

Illustraties
De jury vervolgt met de volgende complimenten aan het adres van debuterend illustratrice Floor Rieder: “…maar los van al het andere hebben Rieders illustraties een verbluffende combinatie van kwaliteiten. Ze zijn zwierig, grappig, vernieuwend én informatief – en dat alles tezamen tref je maar zeer zelden aan bij kinderboekenillustraties. Het raadsel van alles wat leeft is de meesterproef van Floor Rieder, een kunstwerk van een boek”.

Pantoffeldiertje
“Laten we met zijn allen even applaudisseren voor het pantoffeldiertje! Voor wie? Voor het pantoffeldiertje, een beestje dat nog kleiner is dan het puntje op deze i.”. Het zet de toon voor een ontwapenend leuk boek over het ontstaan van mens en aarde.  In omgekeerde volgorde natuurlijk.  Wat kan het pantoffeldiertje wel wat de knapste robot niet kan, hoe komt het dat de natuur zo perfect werkt maar de mens er een puinhoop van maakt? Op humoristische wijze worden moeilijke begrippen als eiwitten, DNA, aminozuren en moleculen gebruikt en uitgelegd. RNA  bijvoorbeeld is een lang en ingewikkeld molecuul: “het is alsof je miljarden pakken lettervermicelli in de oceaan gooit en net zo lang wacht tot er songteksten van Justin Bieber op het strand aan zullen spoelen.” Zo vergeet je nooit meer het begrip RNA.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              


Geen opmerkingen:

Een reactie posten