28 november 2014

‘Sasja’s wraak’ van Alina Bronsky

“Soms denk ik dat ik de enige in de wijk ben die nog verstandige dromen heeft.  Ik heb er twee en voor geen van beide hoef ik me te schamen. Ik wil Vadim vermoorden. En ik wil een boek over mijn moeder schrijven. Ik heb ook al een titel: Het verhaal van een stomme roodharige vrouw, die nog zou leven als ze naar haar slimme oudste dochter had geluisterd. Ik heb nog de tijd om er goed over na te denken, want ik ben nog niet begonnen met schrijven”.  Zo begint dit boek over Sasja Naimann.

Stoer
Sasja is zeventien, van Russische afkomst en woont samen met haar jongere broer en zus en een verre nicht in een flatgebouw in een verarmde immigrantenwijk in Frankfurt.  Hun lieve, levendige maar enigszins naïeve moeder is door hun stiefvader vermoord.  Dagelijks wordt Sasja geconfronteerd met de grauwe werkelijkheid van het immigrantenbestaan, de armoede,  de sociale onzekerheid.  Maar Sasja is intelligent, stoer en rebels, ze observeert haar omgeving genadeloos en weigert zich aan te passen aan haar omstandigheden. Sasja trekt haar eigen plan.

Young Adult Book
Alina Bronsky [1978] is in Jekaterinaburg in de Oeral geboren  en is als tiener met haar familie naar Duitsland verhuisd.  Sasja’s wraak is haar debuutroman, in Duitsland inmiddels gevolgd door een tweede boek.  De bondige, krachtige stijl met veel dialoog maakt  het boek, dat ook zeer geschikt is voor jong volwassenen,  heel prettig en vlot te lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten