27 januari 2015

‘Boer Boris gaat naar zee’ van Ted van Lieshout en Philip Hopman

We zitten middenin de Nationale Voorleesdagen, een landelijke actie waarbij Bibliotheek Ommen graag  aansluit. Het prentenboek ‘Boer Boris gaat naar zee’ staat in deze periode centraal bij alle activiteiten die rond de Nationale Voorleesdagen ontplooid worden.  Terecht is het boek door de bibliotheekwereld gekozen tot ‘Prentenboek van het jaar’. Het boek sluit naadloos aan bij de belevingswereld van peuters en kleuters. De wereld verkennen, elk jong kind is er mee bezig en Boer Boris is een prachtig voorbeeld.

Naar zee
Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?' Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Maar elke keer bedenkt hij weer wat nieuws, alleen de boerderij blijft achter. Op het strand aangekomen gaat Boer Boris de zee niet in, nee hij blijft liever veilig op het strand om een mooi zandkasteel te bouwen.  De dieren daarentegen springen allemaal het water in, wat een dolle pret! Moe maar voldaan gaat de hele stoet tegen de avond naar huis.

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers
‘Boer Boris gaat naar zee’ is bij uitstek een boek om heel vaak voor te lezen.  Het rijm geeft de tekst een prettig ritme en cadans waardoor het jonge kind al snel de lijn van het verhaal zal herkennen en ‘mee kan lezen’. Dat maakt het voorlezen een echt feest! Want of een kind voor het slapen gaan of overdag voorgelezen wordt,  er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op de woordenschat van een kind.  Een kind dat veel voorgelezen wordt begint  met een woordenschat van 3500 woorden op de basisschool. Een groot verschil met een kind dat weinig taal hoort, dat start met slechts 1500 woorden.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten