9 januari 2015

‘Dans met mij’ van Jean Kwok

De jonge twintiger Charlie Wong woont met haar zusje Lisa en haar vader onder armoedige omstandigheden in Chinatown, New York.  Haar moeder, ooit balletdanseres in Peking, is al weer jaren geleden overleden.  Charlie is het lelijke eendje van de familie, ze is onhandig, leest slecht en weet elk simpel baantje daardoor te verliezen. Ze werkt al jaren als bordenwasser in een klein noedelrestaurant als haar briljante zusje haar een vacature voor receptioniste bij een dansschool laat zien.

Tradities
Omdat ze niets ze verliezen heeft gaat Charlie bij de dansschool op gesprek. Tot haar grote verbazing wordt ze aangenomen en al snel voelt ze zich thuis in de wereld van de ballroomdans, brengt het zelfs tot dansdocent en ontmoet de man van haar dromen.  Thuis durft ze echter niet over haar baan te vertellen, haar vader die erg aan tradities hangt,  zou het allemaal veel te werelds en te westers vinden.  Als haar zusje Lisa ziek wordt en haar vader niet een westerse arts wil raadplegen maar alleen de traditionele Chinese geneeswijzen wil volgen, komt Charlie in opstand.

Nederland
Jean Kwok is in Hongkong geboren,  verhuisde als jong meisje met haar ouders en broer naar New York en veel van wat in dit boek verteld wordt heeft ze zelf meegemaakt.  Een armoedige jeugd, als kind tot ’s avonds laat meewerken voor het gezinsinkomen, de strenge Chinese tradities, de grote ambities, ze heeft het aan den lijve ondervonden.  Jean Kwok woont sinds een paar jaar met  man en twee kinderen in Nederland. Voor de tweede keer in haar leven is ze een ‘nieuwkomer’.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten