22 april 2015

‘Als je het licht niet kunt zien’ van Anthony Doerr

Saint Malo, Bretagne augustus 1944.  De zestienjarige blinde Marie-Laure LeBlanc zit op de vijfde verdieping van een huis in de binnenstad van Saint Malo. De rest van Bretagne is met D-day al bevrijd van de Duitsers, in Saint Malo hebben ze stand weten te houden.  Marie Laure is vier jaar gelden, na de inval van de Duitsers,  met haar vader vanuit Parijs naar de westkust gevlucht, ze hebben onderdak gevonden bij een oudoom.  Op hun vlucht hebben ze een kostbaarheid uit het Natuurhistorisch Museum waar haar vader werkt meegenomen.

Radiospecialist
Werner Pfennig en zijn zusje Jutta groeien ouderloos op in een Duits mijnstadje. Al snel blijkt dat Werner aanleg heeft voor techniek, hij komt terecht in een opleidingsinstituut van de Hitlerjugend en wordt geschoold als radiospecialist. Na omzwervingen langs het front in  heel Europa is hij in augustus 1944 ook in Saint Malo aanbeland.  Hij heeft veel meegemaakt en vraagt zich steeds meer af of hij zijn kennis van de radiotechniek nog wel ten dienste van het Duitse Rijk wil stellen.  Hij bevindt zich in een gevorderd hotel als die avond de bombardementen door de geallieerden het grootste deel van Saint Malo zullen vernietigen en de wegen van Marie Laure en Werner elkaar gaan kruisen.

Literaire prijzen
Anthony Doerr is met dit boeiend vertelde verhaal van twee jonge mensen in barre omstandigheden,  genomineerd voor de Amerikaanse prestigieuze Nationale Book Award. Het boek  heeft ook een nominatie gekregen voor de Andrew Carnegie Medal, de prijs voor de beste historische roman van de gezamenlijke Amerikaanse Bibliotheken in samenwerking met de bekende Carnegie Stichting. De filmrechten voor het zijn inmiddels verkocht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten