15 april 2015

‘Bijna thuis’ van Jean Kwok

Kimberley Chang leidt met haar ouders een vreedzaam leven in Hongkong. Als haar vader echter komt te overlijden, ziet de moeder geen bestaansrecht meer in hun vaderland. Op uitnodiging van familie emigreren Kimberley en haar moeder naar New York.  Haar moeder krijgt  een baan in een naaiatelier van haar meedogenloze zuster in Chinatown, Kimberley gaat naar school en helpt na schooltijd haar moeder het vele werk in het naaiatelier af te krijgen. Laat in de avond vetrekken ze dan naar hun door hun tante beschikbaar gestelde huis waar eerst de kakkerlakken doodgemaakt moeten worden en een armetierig oventje hun enige verwarming is.

Briljante leerling
Kimberley, in Hongkong al een briljante leerlinge, krijgt al snel  de Amerikaanse schoolcultuur onder de knie. Ze leeft in twee werelden en weet die tot in detail van elkaar gescheiden te houden, niemand op school weet van de armoede en de druk om te presteren.  Dankzij haar intelligentie, haar doorzettingsvermogen en haar zelfbewustzijn weet ze te overleven,  krijgt ze een beurs voor een vooraanstaande particuliere middelbare school en vervolgens een beurs voor de beroemde Yale Universiteit. Niets staat nog een grote carrière in de weg.

Twee talen
Jean Kwok, zelf met haar ouders vanuit China naar de VS geëmigreerd,  heeft haar eigen ervaringen als immigrantenkind in deze aangrijpende roman verwerkt. Door haar krijgt de harde wereld van de immigranten een gezicht, je aanpassen aan de nieuwe cultuur zonder je eigen tradities aan de kant te zetten, het letterlijk spreken van twee talen, twee culturen, het vormt je op een bijzondere manier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten