8 april 2015

‘Mijn vader was een NSB’er’ van Elmer den Braber

Het is deze dagen zeventig jaar geleden dat Nederland is bevrijd van de Duitse bezetting.  De geallieerden werden juichend binnengehaald,  een zwarte bladzijde in de geschiedenis werd omgeslagen.  De Duitsers waren weliswaar vertrokken, de Nederlanders  die met de Duitsers samen hadden gewerkt, veelal aangesloten bij de NSB,  werden massaal opgepakt en geïnterneerd.  Zeker 300.000 mensen werden aangehouden, 150.000 strafzaken werden gevoerd, 14.000 mensen werden veroordeeld, 145 keer werd de doodstraf uitgesproken die 42 keer ook echt werd uitgevoerd.

Verzwegen verleden
En zoals het vaak gaat in de geschiedenis, de kinderen van de ‘foute mensen’ werden met de nek aangekeken, beschimpt, uitgescholden en  genegeerd. Ook de 17-jarige Elsa Aaldering verkeert in die akelige omstandigheid.  Haar vader is na zijn arrestatie om het leven gekomen, het gezin blijft ontredderd achter. Als ook het contact met haar hartsvriendin Anna wordt verbroken, besluit Els het verleden radicaal achter zich te laten.  Samen met haar grote liefde Willem bouwt ze een nieuw leven op, nooit wordt nog over haar geschiedenis gesproken. Tot de dag waarop ze in de herfst van haar leven een familiefeestje geeft  en beseft dat de waarheid niet langer verzwegen kan worden.

Maarten van Rossem
De debuutroman van Elmer den Braber is gebaseerd op ware feiten en verhaalt inlevend het leven van een NSB-kind.  Maarten van Rossem geeft in het uitgebreide voorwoord een verhelderend beeld van de positie van de NSB’ers voor, in en kort na de oorlog. Achter in het boek een lijstje met feiten, foto’s en enkele verhalen van kinderen uit NSB families. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten