8 mei 2015

‘Overspoeld’ van Gideon Samson en Julius ’t Hart

Half april werd de Gouden Lijst uitgereikt voor het beste Nederlandse jeugdboek  van 2015. Gideon Samson viel de eer te beurt,  de jury over het boek:” ‘Overspoeld is een boek dat zich niet laat wegleggen. De directheid waarmee Samson de rauwe werkelijkheid toont, grijpt je als lezer meermalen bij de keel”. En daarmee heeft de jury het helemaal bij het rechte eind, het  verhaal kruipt onder je huid en moet gelezen worden. En aan het eind wil je nog maar één ding weten: hoe gaat het nu met ze?

Tsunami
Pieter gaat eindexamen doen en wil dan niet gelijk gaan studeren maar wil eerst een jaar naar het buitenland. Het liefst wil hij naar Afrika een voetbalschool leiden maar het wordt Sri Lanka, Engelse les geven aan dove en blinde kinderen. Tijdens de introductie in Schotland klikt het meteen met zijn Engelse medeleraar John, samen hebben ze een geweldige tijd op Sri Lanka.  Eind december hebben ze nog twee weken vakantie voor ze teruggaan naar Europa, die twee weken brengen ze door aan zee.  Net voor de Kerstdagen komen ze twee Zweedse meisjes tegen en Pieter is meteen verliefd op Elin. Maar lang duurt hun geluk niet, op Tweede Kerstdag slaat de tsunami verwoestend toe en in de naweeën van de storm  verliezen ze elkaar uit het oog.

Flashbacks
Het verhaal van ‘Overspoeld’ is gebaseerd op de ware belevenissen van Julius ’t Hart die in 2004 ten tijde van de tsunami als vrijwilliger op Sri Lanka werkte. Het verhaal wordt verteld in de vorm van een voetbalwedstrijd, in dit geval de WK finale van 2010 in Zuid Afrika, voorbeschouwing, eerste helft, rust, tweede helft, verlenging en nabeschouwing.  Tijdens de wedstrijd komen de flashbacks naar de tijd op Sri Lanka en beleeft Pieter alles weer opnieuw. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten