21 oktober 2015

‘Eleanor & Park’ van Rainbow Rowell

Hadden we vorige week de winnaar van de Gouden Griffel, deze week een kanshebber voor de young adult literatuurprijs van Hebban.nl. Hebban.nl  is een community over boeken en lezen, met dagelijkse tips, nieuwsbrieven, weetjes en primeurs, zeer de moeite waard om er eens rond te kijken.

Buitenbeentjes
Eleanor en Park zijn allebei buitenbeentjes op hun middelbare school. Park, zoon van een Koreaanse moeder en Amerikaanse vader kan zich redelijk handhaven,  Eleanor die zich extravagant kleedt en een ‘attitude’ heeft,  is nieuw op school en heeft het moeilijk. Elke ochtend zitten ze bij elkaar in de schoolbus, langzaam maar zeker krijgen ze een band, ze worden hevig verliefd maar weten zich niet goed raad met hun gevoelens:  “want al haar gevoelens voor hem- die in haar hart zo warm en mooi waren- kwamen als de grootste kolder over haar lippen”.

Kwaadaardig
Hun geluk dreigt echter ten onder te gaan aan de thuissituatie van Eleanor.   Zij woont met haar moeder en drie jongere broertjes en zusjes bij hun kwaadaardige stiefvader. Geld is er niet, wat de stiefvader  binnenbrengt wordt uitgegeven aan drank,  haar moeder probeert angstvallig de vrede te bewaren  en Eleanor houdt zich gedeisd in de gedeelde slaapkamer met de jongere kinderen. Bij Park thuis vindt ze rust en een stabiel gezin. Het gaat allemaal goed tot Ritchie een ongezonde belangstelling voor zijn stiefdochter aan de dag begint te leggen en Eleanor een ingrijpende daad stelt.


Rainbow Rowell levert met dit boek een fenomenaal  young adult book af,  boeiend van begin tot eind.  Collega auteur John Green [ Een weeffout in onze sterren en Papertowns] zegt ‘tot over zijn oren verliefd te zijn’ op ‘Eleanor & Park’.  En terecht, een boek zo vol liefde en zo mooi geschreven kom je zelden tegen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten