18 november 2015

‘Aan de keukentafel van mijn schoonmoeder: eten, liefde en leven in Napels’ van Katherine Wilson

In 1996 verhuist de jonge Amerikaanse Katherine naar Napels om daar een drie maand durende stage op het Amerikaanse consulaat te lopen.  Nadat ze zich georiënteerd heeft op de stageplaats vraagt ze de consul of hij haar kan helpen huisvesting te vinden. Die vraagt Raffaella Avallone  een kamer voor haar te vinden, het wordt een jongensinternaat dat in de zomer leeg staat. Bovenal vindt deze mevrouw Avallone dat Kristine wel wat gezelschap kan gebruiken, ze stuurt haar zoon Salvatore op Katherine af voor een date.  Salvatore neemt haar echter  niet mee uit zoals ze had verwacht, nee als rechtgeaarde Italiaanse zoon  brengt hij Katherine linea recta  naar de keuken van zijn mama.

Salvatore
Katherine is totaal overrompeld door de manier waarop de familie Avallone met elkaar omgaat,  hoewel ze in grote luxe wonen, is er in de keuken geen enkel teken van decorum. De keuken is klein, gezellig, je zit bijna op elkaars schoot, er wordt gekookt, geproefd,  gelachen en soms ruzie gemaakt.  Al het eten wordt met veel liefde klaargemaakt en elke keer als Katherine iets nieuws te proeven krijgt, kijkt iedereen haar verwachtingsvol aan.  Langzaam maar zeker valt Katherine voor het Italiaanse eten, voor Napels maar vooral voor Salvatore.  De drie maanden worden jaren, ze trouwt met Salvatore en krijgt kinderen. Maar het is haar schoonmoeder Raffaella die haar Italië echt leert kennen, inclusief al het lekkere eten dat ze nu zelf ook klaarmaakt.

Famiglia
Dit waargebeurde verhaal beschrijft de verwonderde kijk van een jonge vrouw op de gewoontes in een vreemd land,  haar integratie en haar grote liefde voor haar Italiaanse famiglia.  Een smakelijk debuut waarbij  het water je soms in de mond loopt bij de beschrijvingen van al die heerlijke gerechten. 

1 opmerking:

  1. Erg leuk boek dat ik als ervaringsdeskundige (zelf naar Italië geemigreerd en daar het boek Italiaanse Toestanden http://italiaanse-toestanden.duepadroni.it over geschreven) kan aanbevelen.

    BeantwoordenVerwijderen