11 november 2015

‘De makkelijke moestuin’ van Jelle Medema

November lijkt niet echt de maand om met een moestuin aan de gang te gaan. Maar denk je erover een moestuin te beginnen ook al heb je weinig ruimte, niet veel tijd en geen groene vingers, dan kan dit boek je op pad helpen.  Jelle Miedema heeft namelijk een methode uitgedacht die iedereen kan toepassen, zelfs de grootste onnozelaar in de moestuin.  Met behulp van speciale groentebakken en de makkelijke moestuin mix kan er weinig meer mis gaan.

Teelgrond
Het belangrijkste aan de groentebakken is de grond waarin geteeld wordt. Door drie delen turfmolm, compost en vermiculiet te mengen in een bak van 110 x 100 x 15 ontstaat de ideale teelgrond. De bak wordt verdeeld in 16 kleine vakken die elk een groente of kruid bevatten.  Vanaf februari kan begonnen worden met de teelt, het oogstseizoen loopt tot ver in oktober.  Stap voor stap kan de duidelijke uitleg gevolgd worden, van de teelgrond tot het timmeren van de groentebak,  van het plantschema tot het oogsten van de zaden,  aan alles is gedacht.  Van de keur aan geschikte groentes wordt de verzorging en de oogsttijd gegeven,  kruiden, kleinfruit en [eetbare] bloemen komen aan bod en achterin het boek worden een groot aantal veelgestelde vragen beantwoord.

Voor iedereen
De moestuinbakken kunnen ook een uitkomst zijn voor ouderen die niet goed meer kunnen bukken of misschien wel in een rolstoel zitten. Zet de bak op hoogte en je kunt er toch makkelijk bij. Ook kinderen kunnen makkelijk met een mini groentetuin aan de slag.  Goede voeding en ‘groen gedrag’ worden op een speelse manier aangeleerd en de kinderen leren hoe hun voedsel verbouw wordt.  Jelle Medema, zelf nog maar begin twintig, laat met dit inspirerende boek zien dat  tuinieren echt voor iedereen weggelegd is. Wie meer wil weten over de filosofie van de makkelijke moestuin kan de website van Jelle Medema bezoeken:  www.makkelijkemoestuin.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten