2 december 2015

‘Het ABC van de Nederlandse gezelligheid’ van Jaap Bartelds

Van onze Appie tot de zesjescultuur is de ondertitel van dit vermakelijke boek.  Journalist Jaap Bartelds schreef op een dag een artikel over de top tien van Nederlandse gewoontes.  Om tot die top tien te komen had hij zoveel gewoontes bekeken en doorgenomen dat hij makkelijk een ABC kon maken. Wat heet, bij elke letter van het alfabet waren wel tien items over gezelligheid te schrijven,  wij Nederlanders zijn een gezellig volkje.

Goudvis en vogeltjesdans
Zo zijn we dol op ‘gratis’ artikelen,  fietsen elke dag vele kilometers, kijken op de derde dinsdag van september vooral naar de hoedjes, eten we nog steeds plofkip en spelen allemaal mee in de postcodeloterij.  Een Ikea-ontbijtje van een euro zullen we niet versmaden,  als huisdier houden we een goudvis en de vogeltjesdans kennen we ook allemaal.  Toch verandert onze gezelligheid de laatste jaren in rap tempo, flashmobs, xtc, quinoa, quiche of primark binden de strijd aan met de rookworst, het saromatoetje, de bitterballen en het bruin café.  Ondertussen blijven we vooral ‘gewoon’ doen in onze doorzonwoning waar we de verjaardag op tuinstoelen gezeten vieren nadat we eerst de jarige met drie zoenen hebben gefeliciteerd.

Cliché
Wie dit boek leest kan het als een spiegel zien van zijn eigen eigenaardigheden of eens hartelijk lachen om de gewoontes van de buren.  Veel van onze gezelligheid is cliché en het mooie van clichés is, zegt de schrijver, dat ze waar zijn.  Een mooie tegeltjeswijsheid, die we ook zo graag gebruiken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten