6 januari 2016

‘Sterrenwachter’ van Mark Haayema en Harmen van Straaten

Elke nacht zorgen de sterrenwachters ervoor dat er sterren aan de hemel staan.  Elke nacht opnieuw trekken ze hun karretje met daarin een grijze steen naar een speciale plek. En dan verandert de steen in een ster.  Muk is deze nacht als eerste wakker, hij wordt vier en als je vier wordt, mag je meedoen met het sterrenritueel.  Hij krijgt zijn eigen steen maar mag eerst een keer oefenen met zijn vader.

Kietelen
De volgende nacht begint het echte werk, Muk staat te stuiteren van ongeduld om zijn steen te laten gloeien.  Maar het lukt niet, wat hij ook doet, kietelen, aaien,  boven op een ladder zetten, aan ballonnen hangen, zijn steen blijft grijs. Muk wordt er mismoedig van.  Na veel goede raad van zijn vrienden,  je moet niet proberen maar doen,  je moet niet denken maar voelen, schiet uiteindelijk zijn vader hem te hulp: ‘Kijk goed naar de steen en heb vertrouwen in jezelf, dan gaat het lukken’. En het klopt, langzaam begint de steen te gloeien en zweeft de lucht in.

Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is het sleutelwoord voor dit prachtige prentenboek, zelfvertrouwen maakt dat dingen gaan lukken. Concentratie, proberen en doorzetten zijn de hulpwerkwoorden voor het beertje Muk.  De illustraties van Harmen van Straaten zijn humoristisch en hartverwarmend en vormen een harmonisch geheel met de tekst van de geboren en getogen Ommenaar Mark Haayema. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf circa vier jaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten