3 februari 2016

‘De Standaards van Spits’ van Frits Spits

‘Lees – en luistergids van de mooiste Nederlandstalige liedjes, geschreven en samengesteld door Frits Spits’ luidt de ondertitel van dit kloeke boek.  Iedereen kent Frits Spits, radiomaker, generaties groeiden op met de Avondspits, Tijd voor Twee en De strepen van Spits.  Muziekprogramma’s maakt hij niet meer, hij presenteert nu De Taalstaat , het NPO1 programma waarin de Nederlandse taal centraal staat, een vrijplaats voor taalliefhebbers.

Lust
De Standaards van Spits is een persoonlijke selectie uit het grote aanbod van Nederlandstalige liedjes, de makers en de uitvoerende artiesten. Daarbij komen alle aspecten van een lied aan de orde, de taal, de muziek, het ontstaan, vaak  aangevuld met een miniportret van de artiest of een anekdote. Er is een chronologische volgorde, het eerste lied is Net als toen van Corry Brokken, het eindigt met Surfen van Typhoon. Met zijn prachtige taalgebruik, poëtisch en schilderachtig, en zijn veelvuldige gebruik van bijna vergeten woorden maakt Spits het boek een lust om te lezen. Bijvoorbeeld over Geen kind meer van Karin Bloem zegt hij over de vertolkster: “La Bloemen, de diva der diva’s, is in staat in dit liedje haar bonte verentooi af te leggen, haar uitbundige ruisende japonnen het zwijgen op te leggen, haar volume te dempen”.  Op een schitterende manier schetst hij zo een beeld van Karin Bloemen en tegelijkertijd van het lied.

CD’s
Toon Hermans, Wim Sonneveld, Claudia de Breij, Boudewijn de Groot. Eva de Roovere, Maaike Ouboter, Daniël Lohues, Willem Wilmink, Annie MG Schmidt, Harry Bannink, Ellen te Damme en De jeugd van tegenwoordig, ze komen allemaal langs in dit prachtige boek dat met vier cd’s met daarop 80 van de liedjes een goed overzicht geeft van bijna zeventig jaar Nederlandstalige muziek. Een boek om telkens weer ter hand te nemen en nog eens zo’n fijn stukje te lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten