17 februari 2016

‘Nog vijf dagen’ van Julie Lawson Timmer

De tweeënveertigjarige Mara, advocate, echtgenote en moeder van adoptiedochter Lakshmi, lijdt aan de Ziekte van Huntington. Langzaam maar zeker zal ze de controle over haar lichaam verliezen, een onomkeerbaar proces.  Ze heeft zich goed ingelezen in de symptomen van het ziektebeeld en heeft besloten dat als ze op het punt komt waar ze de basale lichaamsfuncties niet meer kan beheersen, ze uit het leven wil stappen.  Als ze op een dag in de supermarkt in haar broek plast weet ze dat ze nog vijf dagen te leven zal hebben, vijf dagen om afscheid te nemen.

Pleegkind
Scott en zijn vrouw Jamie zorgen al een jaar voor Curtis.  Curtis is het kind van een verslaafde vrouw. Zijn moeder zit nu in de gevangenis maar zal over vijf dagen vrij komen en zal haar zoon zeker opeisen.  Het afscheid valt Scott en Jamie zwaar,  helemaal in de wetenschap dat Curtis binnen de kortste keren weer door zijn moeder in de steek zal worden gelaten.

Internetforum
Mara en Scott kennen elkaar van een internetforum voor ouders met geadopteerde kinderen. Op het forum delen ze hun zorgen en angsten over hoe ze allebei de controle over hun leven aan het verliezen zijn. Voor Mara  is er geen weg terug,  maar zal Scott ook alles verliezen?

Indringend
‘Nog vijf dagen’ is de debuutroman van de in Canada geboren en in Michigan wonende Julie Lawson Timmer.  In deze goed vertaalde en indringende roman gaat ze op zoek naar de grenzen van wat een mens aan kan, het menselijke uithoudingsvermogen en de kracht die je kunt putten uit een goede relatie.  Maar ook dat houden van soms betekent dat je los moet laten, je niet langer aan je omgeving vast kunt klampen en je eigen plan moet trekken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten