16 maart 2016

‘De gekste plek van Nederland’ van Jeroen van der Spek

Wie denkt in  Nederland alles wel gezien te hebben moet zeker dit boek eens doorkijken. ‘111 bizarre locaties en hun bijzondere verhaal ‘ is de ondertitel,  een bijzonder correcte weergave van de inhoud van dit boek.  Auteur Jeroen van der Spek heeft de afgelopen jaren Nederland als een pelgrim doorkruist op zoek naar ‘leuke’ plekjes. Op deze pelgrimage kwam hij vaak nog leukere zaken tegen die op dat moment niet geschikt waren voor de doelgroep, onbereikbaar met het openbaar vervoer of te obscuur.  Dankzij deze locaties ligt er nu een bloemlezing van ongerijmde, buitenissige en wonderlijke plekken in Nederland,  vol verhalen over bevlogen kunstenaars en andere lieden die net het verschil maken.

Dicht bij huis
In Drenthe zijn in Vledder maar liefst twee bijzonderheden: het Zeemuseum Miramar, het levenswerk van domineesdochter Jeanne Warners. De hele wereld struinde ze af op zoek naar bijzondere zeeschatten.  Ook in Vledder het Museum voor valse kunst, met gegarandeerde nepschilderijen.  In Twente De cirkels van Jannink, ze hebben niets met ufo's te maken maar alles met landbouw, het Aan de Steggegebouw in Goor, helemaal opgetrokken in de stijl van de architect Hundertwasser die elke rechte lijn in een gebouw schuwt.  En nog dichter bij huis:  De zwevende steen bij het station in Dalfsen.

Verder weg
Wie wat verder weg wil moet zeker naar Best gaan waar een metershoge Mol de plek aangeeft waar een spoortunnel gegraven is. Ga je bij de mol staan, voel je de treinen onder je door razen! Of je loopt over  de Loopgraafbrug Fort de Roovere in Halsteren die als een sleuf  het water van een Brabantse verdedigingsgracht doorklieft.  Nederland waterland is ook te bewonderen in Het waterloopbos in Marknesse, bij de Stuwen van Driel en op Schokland, het eiland op het droge.  

Route
Met de opsomming van deze bijzondere plekken doen we alle andere locaties in het mooi uitgevoerde en van veel prachtige foto’s voorziene boek eigenlijk tekort.  ‘De gekste plek van Nederland’ is een heerlijk boek om op een rustig moment eens door te neuzen, een route uit te stippelen en vervolgens op pad te gaan om deze opmerkelijke plekjes in Nederland met eigen ogen te aanschouwen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten