2 maart 2016

‘Het stof dat van dromen valt’ van Louis De Bernières

Een familiekroniek die de eerste vijfentwintig jaar van de twintigste eeuw omvat en de geschiedenis van drie Engelse families en hun lotgevallen in de Eerste Wereldoorlog beschrijft.  In een idyllisch dorpje ten zuiden van Londen vormen de McCosh zusjes,  Christabel, Ottilie, Rosie en Sophia, met hun ouders een hecht gezin.  Samen met de buurjongens zijn ze een echte clan, ze trekken altijd samen op.  Groot zijn echter de verschillen in hun achtergrond, de drie Amerikaanse jongens Sidney, Albert en Ashbridge Pendennis,  die nog maar recent naast hen zijn komen wonen, worden vormelijk opgevoed.  Archie en Daniel Pitt die aan de andere kant wonen, zijn daarentegen levenslustig en ondernemend, echte waaghalzen.  Maar de dagen van zorgeloosheid zijn met het uitbreken van de Grote Oorlog definitief voorbij.

Eerste Wereldoorlog
De drie Pendinnis jongens vechten alle drie in de loopgraven in België en Frankrijk.  Alle verschrikkingen van de oorlog maken ze aan den lijve mee. Daniel Pitt levert als piloot zijn aandeel,  Rosie en Otillie werken als verpleegkundige in de veldhospitalen, zij krijgen het net zo hard te verduren als de jongens in de loopgraven.  Christabel maakt als fotograaf snapshots, die de soldaten naar hun thuisfront sturen en Sophie is in Frankrijk chauffeur voor de RAF.  De oorlogsjaren trekken een zware wissel op deze jonge mensen,  als in 1918 de vrede wordt getekend, zal hun wereld nooit meer hetzelfde zijn. Er breekt een nieuwe, moderne tijd aan, de blijdschap van de vrede slaat echter al snel om in onzekerheid, hoe zullen ze hun leven verder vormgeven?

Levendig
Louis de Bernières haalde de inspiratie voor deze kloeke roman uit zijn eigen familiegeschiedenis. Zo was de geliefde van zijn grootmoeder in 1915 in de loopgraven om het leven gekomen en trouwde ze in 1918 ‘nog vol verdriet om het verlies van haar geliefde’ met zijn grootvader. Bovendien  waren beide grootvaders piloot bij de RAF gedurende WOI.  De vele personages maken het boek levendig, de stijl is prettig, de roman bevat ook gedichten en brieven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten