9 maart 2016

‘Richting het kwaad’ van Viveca Sten

Als Jeanette Thiels op Kerstavond de veerboot naar het schereneiland Sandhamm voor de kust van Zweden neemt , voelt ze zich onzeker en ziek.  Rillerig stapt ze aan land en bij het hotel waar ze een appartement geboekt heeft wordt het niets beter. Pijnscheuten en krampen trekken door haar lijf, ze moet een sigaretje roken, ze moet naar buiten, dat is het enige wat ze nog kan denken.  Verstijfd van de pijn en de angst stapt ze het appartement uit, de sneeuw in die de dag ervoor rijkelijk is gevallen.  Frisse lucht, dat is wat ze nodig heeft.

Aanknopingspunt
Op Tweede Kerstdag merkt een schoonmaakster van het hotel op weg naar de appartementen  een rare bultige vorm op die ze twee dagen daarvoor niet zag. Het lijkt een grote tas. Als ze ernaar toeloopt en wat sneeuw wegveegt,  ziet ze een stevige zwarte schoen.  Ze slaat alarm en al snel komt de politie van het vasteland om de zaak te onderzoeken.  Inspecteur Thomas Andreasson lijkt, hoewel de identiteit en de levenswandel van Jeanette, een kritische journaliste die alle wereldbrandhaarden heeft gezien, al snel vaststaat, geen enkel aanknopingspunt te kunnen vinden. Na drie dagen is er nog niets concreets, alleen vage geruchten en een kwade ex-man. Een soloactie van een jonge rechercheur lijkt de oplossing dichterbij te brengen maar hij brengt zichzelf en anderen ernstig in gevaar.

Levendig
Viveca Sten was  juriste, door haar populariteit als schrijfster heeft ze dat vak inmiddels achter zich gelaten.  Haar boeken zijn prachtig opgebouwd,  de personages zijn bijzonder levendig beschreven en komen over als mensen van vlees en bloed.  Ze hanteert een klassieke thrillervorm, tot op het laatste moment is niet duidelijk wie de dader is, alle puzzelstukjes vallen op hun plek.  Een tweede verhaallijn met de jonge juriste Nora, een vriendin van Thomas Andreasson, maakt deze roman nog aantrekkelijker, de ethische vraag  naar  juridische kwesties in het bankwezen waarmee zij te maken krijgt zijn actueel en stemmen tot nadenken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten