23 maart 2016

‘Verder dan de sterren’ van Kristin Hannah

Voor Tully Hart is het gewone leven nooit goed genoeg geweest. Ze heeft grote dromen over hoe het leven zou moeten zijn, maar dromen komen niet altijd uit.  Zo is de belofte die ze aan haar stervende vriendin Kate gedaan heeft schier onmogelijk waar te maken.  Tully heeft  beloofd voor Kate’s kinderen te zorgen, maar alleenstaande Tully weet niets over moederschap en gezinsverband.  Tienerdochter Marah Ryan  is kapot van het verdriet over het sterven van haar moeder,  in zichzelf gekeerd is ze onbenaderbaar voor de buitenwereld.  Met lede ogen moet Tully toegeven dat dit haar krachten ver te boven gaat.

Moeder
Bovendien komt haar eigen moeder weer op de proppen, de moeder die haar jeugd tot een hel gemaakt heeft maar nu berouw toont over wat er allemaal gebeurd is.  Wat moet  Tully hiervan denken? Is haar moeder oprecht en wil ze Tully echt helpen in deze moeilijke tijden? Of gaat het patroon van haar jeugd zich herhalen? Keer op keer liet haar moeder haar toen ze klein was in de steek.  Zal ze ook nu, als het wat tegenzit, weer de benen nemen?  Drie vrouwen, drie generaties, elk met een grote last om te dragen. Elk van hen zal hard moeten werken om met het verleden in het reine te komen, een nieuwe toekomst op te bouwen om zo het leven weer met moed en goede zin tegemoet te treden.

Kloek
‘Verder dan de sterren’ is een kloeke familieroman. De prettige schrijfstijl en de verwikkelingen rond de drie vrouwen maken de roman tot een boeiend geheel.  Kristin Hannah is in de VS een gevierd auteur, ze heeft inmiddels meer dan twintig titels op haar naam waarvan velen in de bestsellerlijsten hebben gestaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten