13 april 2016

'Europese vogels' door David Alderton

Een prachtig boek voor  de liefhebbers van vogels, dit bijna 400 pagina’s tellende boek  met meer dan 1000 foto’s  van de Engelse auteur David Alderton.  De inleiding geeft een korte maar gedegen beschrijving van de anatomie van vogels, vogeltrek, leefomgeving en het observeren van vogels.  Daarna begint de vogelgalerij, prachtige foto’s van honderden vogels onderverdeeld in soorten.  Van elke vogel wordt de familienaam, de soort, de lengte en spanwijdte, de habitat, het legsel en de verspreiding vermeld.

Determinatie
De korte beschrijving per vogel is bedoeld voor determinatie. Zo wordt van de Dikbekfuut, een zeldzame dwaalgast uit Noord-Amerika gemeld dat de onderscheidende kenmerken de korte, dikke snavel en het korte dikke lijf zijn dat doet denken aan dat van de dodaars.  Deze vogel zal in Nederland niet aangetroffen worden, een enkele keer wordt hij in Engeland gezien.  Op de kaartjes wordt met kleuren aangegeven of een vogel het hele jaar of enkel per seizoen in een gebied aanwezig zijn. 

David Alderton
David Alderton groeide op in Engeland en studeerde na de middelbare school diergeneeskunde.  Helaas maakte een allergie hem het werken als dierenarts onmogelijk.  Zijn kennis van dieren gebruikt hij nu voor zijn schrijverschap.  Alderton is ook bekend van radio en tv heeft  een eigen website: http://www.davidalderton.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten