6 april 2016

'Het verraad' van Johanne A. van Archem

Begin jaren zeventig werkt de 25-jarige  Nolly de Jager als administratief medewerker bij een supermarkt. Ze woont nog bij haar ouders thuis, evenals haar jongere zusje Riet. De familie is kort na de Tweede Wereldoorlog , samen met de grootmoeder, vanuit Twente naar deze streek verhuisd, grootvader is in de oorlog overleden.  Het gezin heeft geen contact meer met de familie in het oosten van het land.

Feminisme
Nolly is een pittig meisje met feministische ideeën over gelijke behandeling en gelijke salarissen voor mannen en vrouwen.  Dit in tegenstelling tot haar omgeving die meer behoudend is.  Als haar jongere zusje furore zal gaan maken als zangeres in een bandje, wordt door een journalist het verleden van de familie opgerakeld. De grootvader zou in de Tweede Wereldoorlog verraad hebben gepleegd en is daarom door de ondergrondse doodgeschoten.  Nolly was niet bekend met deze feiten en reageert geschokt. Samen met de  jonge hoofdredacteur van de plaatselijke krant, die ook geïnteresseerd raakt in het verhaal, gaat Nolly terug naar Twente op zoek naar de waarheid  omtrent de dood van haar grootvader.

Twente
Johanne A. van Archem is het pseudoniem van Hennie Scholten.  Zij woont en werkt in Nijverdal en heeft al tientallen boeken op haar naam staan waarvan er veel een Twentse historische achtergrond hebben.  Als amateur-historica  en genealoge heeft ze een grote kennis opgebouwd van de negentiende eeuw met de opkomende industrialisatie en de grote armoede in de landbouw.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten