18 mei 2016

‘De Loney’ van Andrew Michael Hurley

De Loney is een afgelegen kuststreek in Lancashire, het noorden van  Engeland.  De kust is er ruig, de getijden zijn levensgevaarlijk, wie zich in het water waagt loopt kans het niet te overleven. Heel wat mensen hebben er een voortijdige dood gevonden.  Tijdens de laatste storm  die woedt vindt een aardverschuiving plaats en wordt een baby, omlaag gestort met het oude huis, aan de voet van de klippen aangetroffen.  Smith, de verteller van het boek, hoort dit nieuws in Londen, het bericht voert hem terug naar het jaar 1976. In dat jaar ging hij met zijn ouders, zijn oudere broer Hanny, een bevriend gezin en de pastoor op pelgrimage naar de streek.

Rituelen
Het doel van hun tocht is de genezing van zijn gehandicapte broer.  Hun moeder is buitengewoon vroom, op het devote af, zij gelooft stellig in een genezing door gebed in de buurt van de heilige wiens schrijn in De Loney is.  De bewoners van De Loney  moeten niets hebben van het godsdienstige clubje, bovendien gebeuren er raadselachtige zaken. Als de twee jongens dan ook nog in de ban komen van hun  wereldwijze buren, raakt Hanny totaal verstrikt in alle rituelen, zowel godsdienstig als werelds.  Smith is de enige die weet wat er werkelijk heeft plaatsgevonden en na het vinden van het babylijkje veertig jaar later,  voelt hij zich verplicht het verhaal waar hij al die tijd over gezwegen heeft, te vertellen.

Angstaanjagend
‘De Loney’ is niet alleen een thriller maar ook een angstaanjagende roman over geloof, jaloezie en opoffering waarin de relatie tussen de twee broers centraal staat.  Het literaire debuut van Hurley wordt in internationale de pers alom geprezen, de uitwerking van de sinistere karakters en  de verhaallijn maken het boek tot een echte pageturner. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten