25 mei 2016

‘Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)’ van Astrid Harrewijn

Limburgse Noor heeft haar baan bij het Bonnenfantenmuseum in Maastricht verruild voor een tweejarig job bij het Van Gogh Museum in Amsterdam.  Ze heeft haar ouders en vriend in Itteren achtergelaten, samen met haar jongere zusje Kiki en oude studievriend Joost betrekt ze een verwaarloosd grachtenpand in het centrum van de hoofdstad.  Haar baan bij het Van Gogh Museum is uitdagend, als conservator gaat ze meewerken aan de totstandkoming van een bijzondere tentoonstelling over Van Gogh en zijn tijdgenoten.

Moeder
Maar er is tegenwerking aan alle kanten, haar collega’s bij het Van Gogh wantrouwen haar beweegredenen,  de ad interim directeur trekt al het succes naar zich toe en  haar collega Tim doet een opmerkelijke ontdekking met desastreuze gevolgen.  Maar haar grootste plaaggeest is haar moeder die voortdurend jammert  over alles wat met Noor te maken heeft.  Zal Noor sterk genoeg zijn om net als haar jongere zusje de wereld als haar speelterrein te gaan zien?  Zal ze ooit de moed vinden haar leven in Limburg achter zich te laten?  Terwijl het huis een grondige verbouwing ondergaat, ontdekt Noor  wat het waard is goede vrienden te hebben, wat haar diepste wensen zijn en komt er en passant  een schandaal in de kunstwereld aan het licht.

Humor
‘Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)’ is een heerlijk boek om in één ruk uit te lezen.  Met veel gevoel voor humor zet Astrid Harrewijn een dertiger neer die vol twijfels aan haar bestaan in Amsterdam begint maar na een jaar kan zeggen dat haar missie geslaagd is. Astrid Harrewijn heeft inmiddels acht romans geschreven en heeft een  aantal korte verhalen en columns op haar naam staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten