9 mei 2016

Uit je duim!’ van Mark Haayema

Oud-Ommenaar en ambassadeur van de Bibliotheek Ommen Mark Haayema heeft voor de Stichting Gouden Moment een prachtig boek samengesteld met verhalen van kinderen voor wie later misschien niet bestaat.  Verhalen die ze uit hun duim gezogen hebben, bedacht hebben om een gelukkig moment te beleven. Het verhaal dat de zesjarige Bram bedacht over de circusclown die ontvoerd wordt door twee duistere figuren.  Gelukkig zijn er de acrobaat en de goochelaar die met twee uit de hoge hoed getoverde olifanten de boeven pletten. Of ‘De race van Thomas en Koen’ die stapelgek zijn van wielrennen. Het wordt een race met hindernissen, punaises op de brug, schapen op de weg, een kind dat in het water gevallen is, toch komt Thomas als eerste over de finish.

Bijzondere samenwerking
Mark Haayema heeft alle meewerkende kinderen opgezocht en samen met hen de verhalen uitgewerkt. De rijke illustraties van onder andere Harmen van Straaten, Mark Janssen, Loes Riphagen en Yvonne Jagtenberg, verrijken de verhalen en gedichten op fantastische wijze. Op de cd die bij het boek hoort lezen  Klaas van Kruistem,  Paul de Leeuw,  André Kuipers en Hans Klok en anderen de teksten voor.  Achter in het boek staat een korte introductie en een foto van elk kind dat meegewerkt heeft.  ‘Uit je duim’ is prima geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

Want is later dan te laat?
De Stichting Gouden Moment wil kinderen laten dromen, ook al is er geen later meer. Haayema verwoordt dat in het openingsgedicht ‘Later’: “… Maar als je weet dat later / voor jou niet meer bestaat. / Waar ga je dan van dromen / want is later dan te laat?” Voor de kinderen was het maken van het boek een heerlijk en ontspannend moment, voor de ouders is het een mooie herinnering voor later. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten