6 juli 2016

‘Ik aanbid je’ van Donna Leon

De beroemde sopraan Flavia Petrelli treedt op in theater La Fenice in  Venetië, ze schittert daar in de opera Tosca. Gewend aan veel aandacht valt het haar in eerste instantie niet op dat ze de laatste tijd wel heel veel gele rozen krijgt. In Londen, in Sint Petersburg en nu in Venetië wordt ze bedolven onder een bloemenpracht van een gulle anonieme gever.  Het wordt pas beangstigend als de bloemen ook buiten het theater bezorgd worden, zeker als ze zomaar ineens in haar appartement verschijnen.  Het lijkt erop dat ze een stalker heeft, iemand die haar aanbidt en volgt, waar ze ook gaat.

Obsessie
Gelukkig treft ze inspecteur Guido Brunetti na afloop van een voorstelling.  Hij heeft haar jaren geleden het leven gered en ervoor gezorgd dat ze niet langer verdacht werd in een zaak van een vermoorde Duitse dirigent.  Graag accepteert ze zijn uitnodiging te komen eten en tijdens die ontmoeting rept ze over haar bedenkingen over de stille aanbidder.  Brunetti die weet dat de sopraan zich nogal  eens als een drama queen kan gedragen hecht aanvankelijk niet veel waarde aan haar verdenkingen. Als echter een jonge collega zangeres  aangevallen wordt, moet hij wel in actie komen. Om de stalker te kunnen traceren moet hij zich verplaatsen in de psyché van deze obsessieve fan. Alleen zo kan hij meer slachtoffers voorkomen.

Sympathiek
Donna Leon weet met dit nieuwe avontuur van Commissario Brunetti weer een prachtige Venetiaanse sfeer op te roepen.  De Italiaanse mentaliteit van laat maar gaan, het lekkere eten, de muziekwereld rond de opera en de entourage in Venetië maken dit sympathieke detectiveverhaal een geweldige promotie voor Italië, je krijgt zo zin om er zelf naar toe te gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten