20 juli 2016

‘Vier plus één’ van JoJo Moyes

Jess heeft twee kinderen, twee banen en nooit genoeg geld om rond te komen.  De vader van haar jongste is twee jaar geleden vertrokken, sindsdien rooit ze het alleen.  Haar dochtertje Tanzie is briljant in wiskunde, ze kan een beurs krijgen voor een prestigieuze school. Maar Jess kan dat financieel eigenlijk niet trekken. Daarom besluit ze dat Tanzie mee gaat doen aan een landelijke wiskundeolympiade waar een fikse  geldprijs te winnen is.

Autopech
Onderweg naar Schotland waar de wedstrijd plaats zal vinden, begeeft Jess’  krakkemikkige autootje het. Als ze moedeloos met haar kinderen langs de weg staat, biedt Ed hen een lift aan. Ed heeft het zelf ook niet makkelijk, hij heeft een stommiteit begaan, is daardoor zijn baan kwijtgeraakt en probeert zijn leven weer op de rit te krijgen.  Nu wil het geval dat hij ook richting Schotland gaat, Ed, Jess en de kinderen  zijn dus tijdens de lange rit tot elkaar veroordeeld. Wat volgt is een hilarische reis, vol met misverstanden en absurde situaties.

Vleugje romantiek

Op lichte toon en met een vleugje romantiek neemt JoJo Moyes de lezer mee in het leven van Jess en Ed, hun sores, hun makkes, hun blijdschap, hun ontluikende vriendschap. ‘Vier plus één’ is de negende  feelgood roman van een schrijfster die haar sporen in dit genre inmiddels wel verdiend heeft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten