3 augustus 2016

‘Het keukenhuis’ van Kathleen Grissom

De zevenjarige Lavinia vertrekt in 1794 met haar familie per boot vanuit Ierland naar Amerika. Gedreven door honger en armoede zijn ze op zoek naar een beter leven.  Alleen haar broer Cardigan en Lavinia overleven de reis.  Haar broer wordt door kapitein  Pyke  verkocht als contractarbeider, dezelfde Pyke neemt Lavinia vervolgens mee naar zijn tabaksplantage in het zuiden van Virginia. Daar draagt hij de zorg voor  het angstige en uitgemergelde meisje over aan zijn halfblanke dochter Belle.

Keukenhuis
Lavinia groeit op in het keukenhuis waar Belle de scepter zwaait.  Lavinia wordt één met de huisslaven, de tweeling Beattie en Fanny zijn als haar zusjes.  Dramatische ontwikkelingen in het grote huis van de kapitein maken echter dat Lavinia steeds meer met de blanke familie verweven raakt.  Bij wie ligt haar hart?  Wat zegt haar verstand?  Maakt ze de goede keuzes?

Hartbrekend
‘Het keukenhuis’ is het romandebuut van de Amerikaanse auteur Kathleen Grissom.  Met haar twee unieke hoofdpersonen,  de jonge Ierse Lavinia en de half blanke Belle, geeft ze een inkijkje in het Amerika ten tijde van de slavernij.  Het is een hartbrekend verhaal over standsverschil,  rassenscheiding en  wreedheden van de blanken tegenover de slaven. Maar het is ook het hoopvolle verhaal van twee mensen die ondanks de rassenscheiding van elkaar houden, over waardigheid en trots, over diep menselijke gevoelens die niets met ras of kleur te maken hebben. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten