19 oktober 2016

‘Frank Derricks vakantie om nooit te vergeten’ door J.B. Morrison

Recalcitrante 80+ers zijn tegenwoordig populaire hoofdfiguren in een roman.  Het begon met de honderdjarige die uit het raam klom en verdween [ Jonas Jonasson] , daarna kwam de krasse Hendrik Groen die zijn leven in ogenschouw nam [ Hendrik Groen], nu is het de beurt aan Frank Derrick. Frank Derrick  slijt zijn dagen in een klein kustplaatsje in Engeland. Sinds zijn vrouw overleden is en zijn enige dochter met man en kind naar Los Angeles is geëmigreerd rijgen de dagen zich grijs en doodsaai aaneen. Samen met zijn ondoorgrondelijke kat Bill filosofeert hij over het leven en kijkt heel veel oude films.

Verdrietig
Hier komt plotseling verandering in als zijn dochter Beth hem heel verdrietig belt en vertelt dat haar man haar heeft verlaten en dat zij bovendien ernstig ziek is, er is een knobbeltje in haar borst geconstateerd. Ze is geopereerd en ondergaat chemo en bestraling.  Veel wil ze er verder niet over loslaten,  Frank is echter zo ongerust dat hij een reis naar zijn dochter gaat plannen. Samen met zijn inmiddels bijna volwassen kleindochter Laura smeedt hij een plan om naar LA te gaan.  De koffers worden in de dumpwinkel aangeschaft, pasfoto’s gemaakt, een nieuw paspoort aangevraagd, de reis wordt geboekt en als alles klaar is kan zijn bijzondere trip naar de VS beginnen.  Het land dat hij zo goed kent uit de films, waar alles groot en groter is, hoe zal het hem bevallen?

Punkband
‘Frank Derricks vakantie om nooit te vergeten’ is het tweede boek over deze markante man. In het eerste boek ‘Het (buiten-)gewone leven van Frank Derrick’ wordt hij overreden door een melkwagen, breekt zijn arm en wordt totaal afhankelijk van zijn thuishulp Kelly.  Auteur J.B.Morrison was in de jaren negentig  zanger van de punkband Carter The Unstoppable Sex Machine. Na een intensieve periode met zijn moeder van 81 vond hij de inspiratie voor de avonturen van Frank Derrick.  De boeken zijn inmiddels in meerdere talen vertaald. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten