29 november 2016

‘Handlettering doe je zo’ van Karin Luttenberg

Wie op zoek is naar een origineel cadeau voor Sint of Kerst  moet zeker eens kijken naar dit boek van de Hammer illustratrice en graficus Karin Luttenberg.  Handlettering is de kunst van letters tekenen.  Het is geen kalligrafie, bij kalligrafie worden de letters geschreven met een speciale pen en staan gelijk op papier.  Bij handlettering worden de letters al tekenend opgebouwd, aan een basisletter worden steeds meer elementen toegevoegd.  Met handlettering kun je daarom je eigen unieke stijl, bijvoorbeeld vintage, romantisch of stoer,  ontwikkelen zonder bestaande lettertypes te gebruiken.  Inspiratie is overal om ons heen,  Luttenberg heeft zich vooral laten inspireren door de logo’s  die vroeger op emaille reclameborden te vinden waren.

Schreefloos
Het boek is een echt handboek: wat heb je nodig,  inspiratie, de letters, letters uitwerken, diepte in de tekst, banners en kaders, en dat alles geheel in de stijl van de handlettering. Bij de letters een duidelijke uitleg over schreefloos en letters met schreef en het beoogde effect. Diepte in de tekst door het toepassen van schaduwen, blokschaduw en streepjes. Het lijkt allemaal simpel maar het resultaat is verbluffend.  En de basis van dit alles is een pak A4 papier, een goed potlood, een fineliner en niet te vergeten gum. Voor een paar euro heb je zo een basispakket en kan het experimenteren gaan beginnen. 

Grafisch ontwerper

Karin Luttenberg begon haar carrière als grafisch ontwerpster. Aanvankelijk voor een reclamebureau, sinds 2006 heeft ze haar eigen studio.  Veel van het ontwerpwerk gaat digitaal maar twee jaar geleden begon het te kriebelen, ze pakte potlood en gum en begon weer elke dag ouderwets te tekenen. Met als resultaat dit boek vol inspiratie om zelf thuis aan de slag te gaan. Eind deze maand verschijnt haar volgende uitgave ‘Werkboek Handlettering doe je zo’. Naast haar werk als graficus illustreert en schrijft ze prentenboeken, onder andere de serie Frokkie en Lola is van haar hand. En aardig om te weten, het logo van het door de Overijsselse bibliotheken georganiseerde  Junior Dictee Overijssel is ook door haar ontworpen. 


Voor meer informatie over Karin Luttenberg en Handlettering  kan je terecht op http://www.paperfuelstore.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten