2 november 2016

‘Het oude land’ van Dörte Hansen

Vera is vijf jaar als ze samen met haar moeder vanuit Oost-Pruisen vluchtend voor de oprukkende Russen in het noorden van Duitsland terecht komt. Ze kloppen aan bij een boerderij aan de Elbe en dankzij de trotse houding van haar moeder weten ze zich, ondanks de onwil  van de eigenaresse,  toegang tot de boerderij te verschaffen.  Ze blijven hangen, Vera’s moeder begint na de oorlog een verhouding met de door de oorlog zwaar beschadigde zoon des huizes, totdat ze betere kansen ziet en zwanger met een nieuwe man vertrekt. Vera blijft op de boerderij, ze is een vrijgevochten jonge vrouw die haar eigen plan trekt, wars van de conventies van het Noord- Duitse platteland.

Platteland
Anne is het nichtje van Vera, de dochter van haar veel jongere zus Marlene.  Anne woont samen met haar zoontje en man in Hamburg,  het huwelijk loopt op de klippen en Anne zoekt met de kleine Leon haar toevlucht op de oude boerderij bij Vera.  Die zit, inmiddels flink op leeftijd, niet op extra kostgangers te wachten maar ze weet ook dat je een vluchteling niet in de kou kan laten staan.  Langzaam beginnen Anne en Leon zich thuis te voelen in de op het eerste gezicht stroeve plattelandsgemeenschap,  gaandeweg begint ook Vera te ontdooien.  Anne wil de jarenlang verwaarloosde boerderij op gaan knappen,  Vera wil daar echter niets van weten, de boerderij heeft bij elke verandering ongeluk aan de bewoners gebracht,  dat mag niet weer gebeuren.

Sober
In ‘Het oude land’ wordt het verhaal door veel verschillende stemmen verteld, Anne en Vera zijn aan het  woord, veel komen we te weten via de buurman Heinrich,  de kleuterjuf, het jonge stel dat een boerderij naast die van Vera heeft,  de snob uit Hamburg die zich als hobbyboer op het platteland heeft gevestigd, Marlene.  Via al die personen vertelt Dörte Hansen in sobere bewoordingen het bijzondere verhaal van twee vrouwen die beide door het verleden beschadigd zijn.  Het romandebuut van de journaliste Hansen  is in Duitsland met meer dan 400.000 verkochte exemplaren één van de best verkochte boeken van het afgelopen jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten