22 november 2016

‘X staat voor tien. Een kruis. Een kus’ van Sue Grafton

Kinsey Millhone werkt sinds jaar en dag als privédetective in Santa Teresa California. Eigenlijk heeft ze alle vormen van oplichting, fraude maar ook moord al eens langs zien komen. Vaak begint een zaak met een kleine overtreding of aanvraag maar blijkt al snel dat er achter de redelijk onschuldige vraagstelling veel meer schuil gaat. Zo zijn er twee zaken die haar aandacht vragen.  De weduwe van haar vroegere collega Pete vraagt Kinsey zijn papierwerk nog eens na te kijken. De belasting wil van alles weten en de weduwe ziet zelf geen kans het uit te zoeken. Kinsey had nooit zo’n hoge pet op van Pete, ze vond hem nogal een charlatan maar als ze op een geheime plek een brief met bijzondere inhoud vindt, gaat ze aan de slag.  Ongewild komt ze een seriemoordenaar op het spoor,  één die nauwelijks sporen achtergelaten heeft en die uiteindelijk ook voor  Kinsey een bedreiging vormt.

Vechtscheiding
Tussendoor gaat Kinsey op zoek naar de voor adoptie afgestane zoon van een rijke vrouw.  De dame ontvangt Kinsey in haar kapitale villa, eigenlijk kost het Kinsey nauwelijks tijd de inmiddels volwassen en met een strafblad opgezadelde zoon op te sporen. Er volgt een vlotte betaling in contant geld en daar zit nu net de kneep. Het geld is geoormerkt en afkomstig van een ontvoering.  Een grote zaak met kunstschatten, een vechtscheiding en afpersing volgt.

Moordalfabet
Sue Grafton heeft rond Kinsey Millhone een serie geschreven waarbij elke titel met een volgende letter uit het alfabet begint. Met de X is dus deel vierentwintig aan de beurt,  de reeks begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw en in dit deel zijn we in de jaren negentig aanbeland.  Buurman Henry  is weer prominent aanwezig,  er wordt nog steeds gegeten in Rosie’s restaurant, kortom alle vertrouwde elementen van de serie zijn aanwezig.  In haar bekende soms wat nonchalante stijl en met veel aandacht voor de verschillende karakters neemt Grafton de lezer mee in het spoor van de eigenzinnige privédetective.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten