24 januari 2017

‘De kleine walvis’ van Benji Davies

Op 25 januari beginnen de Nationale Voorleesdagen,  tien dagen waarin het boek voor het jonge kind [ 0-6 jaar] centraal staat. Elk jaar wordt daarvoor het Prentenboek van het jaar gekozen, voor 2017 is dat ‘De kleine walvis’ van Benji Davies.  Het kleine jongetje Boy woont op een eiland aan zee.  Samen met zijn vader en zes katten. Elke ochtend gaat zijn vader al vroeg met de vissersboot op pad om pas laat in de avond thuis te komen. Boy is dus de hele dag alleen.  

Aangespoeld
Op een nacht raast er een storm over het eiland. ’s Ochtends gaat Boy naar het strand om te kijken of er iets is aangespoeld. Hij vindt een kleine walvis. Hij weet dat walvissen niet te lang op het droge kunnen leven en neemt de walvis daarom mee naar huis en doet hem in de badkuip. Maar hoe lang kan hij dat voor zijn vader geheim houden? En wat gebeurt er als zijn vader de kleine walvis vindt? Zal hij dan niet heel boos worden?

Ommekeer

Het ontroerende verhaal en de prachtige tekeningen versterken elkaar en vertellen het verhaal van een eenzaam jongetje dat in de kleine walvis een vriend vindt die naar zijn verhalen wil luisteren. Zijn vader weet Boy ervan te overtuigen dat de kleine walvis terug naar zee moet, toch brengt de komst van de zeehond een ommekeer in Boys leven, zijn vader heeft nu wel oog voor hem. ‘De kleine walvis’ is het eerste zelf geschreven en geïllustreerd  prentenboek van de Brit Benji Davies.  Hij studeerde animatie aan de filmacademie en werkte aan verschillende projecten op het gebied van animatiefilms en als illustrator voor anderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten