31 januari 2017

‘Het derde zusje’ van David Hewson

Kim en Mia Timmers verblijven al tien jaar in een psychiatrische inrichting voor jeugdige delinquente meisjes op Marken. Ze zitten daar in verband met de moord op hun ouders en hun jongere zusje Jo. Nu ze bijna eenentwintig zijn, wordt het tijd dat ze gaan resocialiseren en gaan wennen aan een leven buiten de inrichting. Dat zal in een safe house in Amsterdam plaats vinden,  een  verpleegkundige van de kliniek  zal hen daarheen brengen. Maar als ze 24 uur na vertrek vanaf Marken nog niet in Amsterdam gearriveerd zijn, wordt er alarm geslagen.

Verloren dossier
Pieter Vos, rechercheur van de Amsterdamse politie wordt samen met zijn jonge collega Laura Bakker op de zaak gezet.  Allereerst proberen ze achtergrondinformatie in te winnen en het oude dossier van tien jaar geleden in te zien.  In het archief blijkt echter niets te vinden, het dossier is spoorloos net als de zusjes.  Ook de collega’s die indertijd aan de zaak gewerkt hebben zijn weinig toeschietelijk met informatie.  Het lijkt erop dat iemand in de hogere rangen alles het liefst in de doofpot ziet verdwijnen.  Als echter het dode lichaam van de verpleegkundige aanspoelt en er bovendien iemand opduikt die beweert het derde zusje van het gezin te zijn komt de zaak in een stroomversnelling en is er geen houden meer aan.

Onaangenaam

Dit is de derde roman van de Britse auteur David Hewson met Pieter Vos in de hoofdrol.  Met zijn goede karaktertekening en een weergaloos spannend plot weet Hewson de lezer snel bij het verhaal te betrekken.  Van de karakters springen vooral de zusjes Timmer eruit. Hoewel je medelijden met ze zou kunnen krijgen roepen ze geen enkele vorm van affectie op, eerder het tegendeel, je kunt ze met geen mogelijkheid aardig vinden.  Aan Pieter Vos de taak toch  hun belangen te behartigen en het web van bloedige misdadigheden dat hen omringt te ontrafelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten