21 februari 2017

‘ABC : daar begint het mee!: jeugdliteratuur van Overijssel; schrijvers, illustratoren en uitgevers’ door Gees Bartels-Martens

Niet eerder werd de Overijsselse jeugdliteratuur zo uitgebreid beschreven als in dit bijna driehonderd pagina’s tellende boek. Aanleiding voor het boek was het feit dat in de overzichten van de Nederlandse jeugdliteratuur nauwelijks Overijsselse schrijvers, illustratoren of uitgevers te vinden zijn. Samensteller Gees Bartels-Martens uit Nieuwleusen heeft samen met haar researchteam werkelijk alle namen van aan Overijssel gelinkte schrijvers en illustratoren boven water gekregen.  En mocht er toch nog iemand ontbreken, dan kan die bij haar gemeld worden. 

Bekende namen
Verrassende en bekende namen komen we tegen in het boek. Iedereen weet dat Willem Wilmink bij Enschede hoort, ook al woonde hij lange tijd buiten de provincie, maar ook Evert Hartman, geboren in Dedemsvaart,  en Jan Terlouw,  geboren in Kamperveen horen bij de Overijsselaars. Zo ook Ida Vos en Johanna Reiss die elk boeken over hun oorlogservaringen schreven. Beiden waren als kind ondergedoken in Twente.  Nog dichter bij huis worden Henk Hokke [ meer dan 250 titels op zijn naam] en Mark Haayema uit Ommen genoemd. Lenze L. Bouwers [ Dalfsen], Danielle Bakhuis [ Westerhaar], Danielle Schothorst [ Steenwijk], Aly Hilberts-Slot [ Slagharen], Joke van der Kamp [ Dalfsen] en Jeanette Molema [ Dedemsvaart] hebben een elk een plek in het boek met een korte of soms wat langere omschrijving van hun oeuvre.

Schatten
Verder worden er hoofdstukken gewijd aan stripverhalen, boeken in de streektaal, onder andere Jip en Janneke in het Twents en Keenderbiebel in de taal van thuus van Tineke van Buuren [ Hellendoorn], drukkers en uitgevers [ de Donald Duck wordt al meer dan 60 jaar in Deventer gedrukt], de invloed van de diverse kunstacademies in Enschede, Zwolle en Kampen die bekende  illustratoren als Marijke ten Cate en Irene Goede afgeleverd hebben, en als laatste bijzondere collecties in Overijssel die een schat aan oude en nieuwe kinderboeken beheren.  Kortom is ABC: daar begint het mee! een naslagwerk, een heerlijk boek om geregeld in te snuffelen en de schatten van de Overijsselse jeugdliteratuur te ontdekken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten