23 mei 2017

‘Afspraak in Portugal’ van Corien Oranje

Corien Oranje is vooral bekend van haar kinderboeken, ter gelegenheid van de week van het Christelijke boek heeft ze nu ook een boek voor volwassenen geschreven. Een kleine maar o zo fijne roman over een dochter en vader die elkaar op zijn laatste reis naar Portugal beter leren kennen.  De dochter, Jennifer is enig kind, haar moeder Lilian is na een lang ziekbed overleden en haar eveneens zieke vader heeft zich stellig voorgenomen nog één keer naar Portugal te gaan,  het land waar hij met Lilian op huwelijksreis naar toe ging.  Eigenlijk zouden ze samen gaan Lilian en hij, maar ze was al te ziek om te reizen. Bovendien was het volkswagenbusje nog niet klaar, het vervoermiddel waar Leo jaren aan gesleuteld heeft.  Nu Lilian begraven is moet het gebeuren, er is een missie die voltooid moet worden.

Vader-dochterrelatie
Jennifer gaat met hem mee, hun vader-dochterrelatie is moeizaam, toch wil ze hem niet alleen laten gaan.  Gaandeweg de reis wordt Leo steeds zieker, Jennifer is soms ten einde raad, maar elke keer krabbelt Leo ook weer op. Hij peinst er niet over de reis op te geven en naar huis te gaan. Als hij in Parijs bijna instort komt een vriend van Jennifer , Evert-Jan haar te hulp. Met zijn drieën vervolgen ze de moeizame reis naar Portugal, Evert-Jan kan verbazingwekkend goed met Leo opschieten,  zijn aanwezigheid brengt rust voor zowel Leo als Jennifer.  Maar eenmaal in Portugal  aangekomen krijgt de reis toch een dramatisch einde,  het leven van Jennifer zal daarna nooit meer hetzelfde zijn.

Afscheid

‘Afspraak in Portugal’ is een ontroerend verhaal over geloof, liefde, afscheid en verlies.  In afwisselende hoofdstukken wordt het verhaal door Jennifer en Leo verteld.  In flashbacks lezen we over de huwelijksreis van  Leo en Lilian, daarnaast zijn er de overpeinzingen van Jennifer over zowel haar vader als haar moeder.  Corien Oranjes eerste roman kan zeker geslaagd genoemd worden,  wie weet volgen er meer boeken voor volwassenen van haar hand. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten