16 mei 2017

‘Met andere ogen’ van Kate Breslin

In 1917, het derde jaar van de Eerste Wereldoorlog gaat in Engeland alle aandacht uit naar de duizenden jonge mannen die op de slagvelden van het Europese vasteland hun leven riskeren en voor de vrijheid vechten.  Jack Benningham, erfgenaam van een groot landgoed op het platteland, is recht van lijf en leden maar weigert aan de strijd mee te doen.  Dat roept grote minachting op bij zijn leeftijdgenoten, hij wordt door zijn laffe houding met de nek aangekeken. Wat zij niet weten is dat Benningham een dubbelrol speelt, met zijn wilde reputatie en hoge afkomst heeft hij toegang tot kringen waar velen geweigerd zouden worden. Zijn taak is Duitse spionnen op Brits grondgebied op te sporen en te ontmaskeren.

Witte veer
Grace Mabry behoort tot dezelfde hoge kringen maar zij heeft heel andere keuzes gemaakt. Zij doet er alles aan om de Britse troepen te steunen, haar eigen broer vecht aan het front in Frankrijk, maar is als suffragette ook actief voor vrouwenemancipatie. Mannen als Jack Benningham maken haar razend, de slappe houding, de ‘zogenaamde’ gewetensbezwaren,  doen haar besluiten actie te ondernemen tegen lui als Benningham.  Eén van de acties is het overhandigen van een witte veer, het teken van lafheid. Grace dringt  binnen bij een chique gemaskerd bal, deelt witte veren uit  en komt oog in oog te staan met Benningham. Ook hij krijgt een veer aangereikt , Grace kan echter niet voorzien welke verstrekkende gevolgen deze daad zullen hebben.  Al snel komt ze erachter dat de oorlog veel dichter bij huis is dan ze ooit gedacht had. 

Romantiek

Kate Breslin werkte jarenlang in een boekhandel. Ze publiceerde eerder poëzie, reisverhalen en de roman ‘Als je nu blijft zwijgen’. Ze woont met haar gezin in de buurt van Seattle. Breslin zet in ‘Met andere ogen’ in een setting als van Downton Abbey een verhaal vol  romantiek, spionage, complotten en verdachtmakingen voor het voetlicht. Goed voor een paar uur heerlijk leesplezier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten