27 juni 2017

‘Mama ik mis je’ van Cathy Glass

Cathy is naast alleenstaande moeder met twee kinderen ook pleegmoeder. Haar pleegkinderen blijven soms kort, soms lang, ze heeft er inmiddels meer dan honderd opgevangen.  Vandaag zal Alice komen, een vierjarig meisje dat al een tijdlang bij haar grootouders woont omdat haar moeder drugsverslaafd is en haar vader uit beeld.  Jeugdzorg vindt de grootouders echter te oud en in afwachting van een plaatsing bij haar vader en zijn nieuwe relatie, komt Alice zolang bij Cathy in huis. Tenminste, dat is de bedoeling maar Alice is verdwenen, niemand weet waar ze is.

Ontvoering
Haar moeder heeft haar ontvoerd,  het duurt een tijd voordat Alice en haar moeder gevonden worden.  Cathy is vreselijk ongerust en is dolblij als Alice eindelijk arriveert.  Al snel weet de kleine Alice ieders hart te stelen,  vol liefde praat ze over haar moeder, ze is dol op haar en ze denkt verlangend terug aan de tijd bij haar grootouders, ook daar was ze heel gelukkig. De toekomst bij haar vader boezemt Alice angst in,  Cathy is dan ook zeer bezorgd over de gevolgen die de plaatsing bij haar vader tot gevolg kan hebben.  Samen met de grootouders van Alice bindt ze de strijd aan met Jeugdzorg om het onzalige plan Alice naar haar vader te sturen van de baan te krijgen. Zullen ze er in slagen een gelukkig thuis voor Alice te vinden? Cathy moet al haar vaardigheden als pleegouder  inschakelen om alle betrokkenen op één lijn te krijgen: het welzijn en geluk van Alice, want daar gaat het om!

Pleegouder

Cathy Glass is in werkelijkheid ook pleegouder, ze schrijft onder pseudoniem om de anonimiteit van haar pleegkinderen te waarborgen.  Glass geeft trainingen voor aanstaande pleegouders en is betrokken bij de regelgeving van pleegzorg in Groot Brittannië.  ‘Mama ik mis je’ is haar derde in het Nederlands vertaalde roman.  Glass schrijft op een innemende en nuchtere manier over de heftige gebeurtenissen rondom de pleegzorg voor Alice. Je proeft in alles een ervaringsdeskundige die dit waar gebeurde verhaal met zorg vertelt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten