15 augustus 2017

‘De bewaarder van gevonden voorwerpen’ van Ruth Hogan

Laura was hopeloos verdwaald, volkomen de weg kwijt. Prozac , pinot grigio en het ontkennen van nare dingen hielden haar nog enigszins op de been nadat ze haar man had verlaten.  In de wachtkamer van de psychiater valt haar oog op een vacature, een oudere heer zoekt een huishoudster.  Omdat Laura laag gekwalificeerd is en geen uitzicht heeft op een betere baan,  gaat ze solliciteren. Tot haar verbazing krijgt ze de betrekking en inmiddels werkt ze al meer dan zes jaar bij Anthony Peardew.  Peardew is een allercharmantste en vriendelijke oude heer, weduwnaar, schrijver van korte verhalen en hij bewoont een riant huis in een dorp niet ver van de grote stad. Hij heeft echter één merkwaardige gewoonte, hij verzamelt al jaren lang gevonden voorwerpen.

Missie
Al deze gevonden voorwerpen bewaart hij in zijn studeerkamer,  kasten vol met allemaal een kaartje eraan wanneer en waar het gevonden is.  Niemand mag eraan komen, de collectie is alleen voor hem. Maar Anthony voelt zijn einde naderen, hij besluit zijn huis aan Laura na te laten, inclusief de collectie. Voorwaarde is dat Laura zal proberen zoveel mogelijk van de gevonden voorwerpen weer bij de rechtmatige eigenaar te brengen. Al zou ze maar één persoon vinden, dan is de missie al geslaagd. Samen met het buurmeisje Sunshine en tuinman Freddy begint Laura aan haar opdracht.  Hoe gaat ze dit aanpakken, zal het haar lukken überhaupt iemand te vinden die jaren geleden iets kwijt geraakt is? Wat zijn de verhalen die achter de gevonden voorwerpen steken? En komt het kleinood dat Anthony zelf ooit verloren heeft  nog boven water?

Buitenspel

Met de ‘De bewaarder van gevonden voorwerpen’ heeft Ruth Hogan  een dijk van een debuut afgeleverd.  Na een universitaire studie Engels en drama werkte ze tien jaar bij de overheid.  Een ernstig auto-ongeluk en ziekte zetten haar aanvankelijk buitenspel. In de doorwaakte uren na een chemokuur begon ze te schrijven en ‘De bewaarder van gevonden voorwerpen’ is daarvan het resultaat. Een feel good boek in een sprookjesachtige sfeer met een typisch Britse uitstraling, een verhaal over de grote betekenis van ogenschijnlijk kleine dingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten