29 augustus 2017

‘Het dameskoor van Chilbury’ van Jennifer Ryan

In Chilbury [Kent, Engeland]  is er door het uitbreken van de Tweede wereldoorlog een grote leegloop van mannen. Elke man die recht van lijf en leden is, is opgeroepen door het leger,  de vrouwen blijven achter om het dorp te runnen.  Als de dominee dan besluit het kerkkoor op te doeken omdat er geen bassen en tenoren meer zijn, komen de vrouwen in opstand. Ze besluiten zelf het kerkkoor in stand te houden en met behulp van een muzikale nieuwkomer  wordt het koor binnen de kortste keren weer een volwaardig vrouwenkoor.  Maar dat is niet alles wat er speelt in het dorp.

Bombardement
Zo is er de onderlinge strijd tussen de dorpsverpleegster en de vroedvrouw.  De eerste is plichtsgetrouw en bijzonder kundig. De tweede is ook zeer kundig maar iets minder nauwgezet, de vroedvrouw is namelijk best in voor een kleine omkoperij, als ze ergens voordeel uit kan slaan zal ze dat zeker niet laten. En dan is daar de wrede oud-brigade generaal die zijn oudste zoon verliest bij oorlogshandelingen boven de Noordzee.  Nu heeft hij alleen nog maar twee dochters die zijn adellijke bezit niet kunnen erven.  Gelukkig is zijn vrouw zwanger van hun vierde kind, mogelijk wordt dat de nieuwe erfgenaam.  Het koor en alle andere verwikkelingen vallen echter in het niet bij het grote bombardement dat hun kleine dorp treft.  Zal het koor de vrouwen sterken en de kracht en moed geven door te gaan?  Of is dit het definitieve einde van een toch al gehavende dorpsgemeenschap?

Vijf stemmen
Jennifer Ryan vertelt het verhaal aan de hand van vijf verschillende stemmen uit het dorp. De vroedvrouw Edwina Paltry [ brieven] , de dorpsverpleegster Mrs. Tilling [ dagboek], de tieners Venetia en Kitty Winthrop, dochters van de brigade-generaal en de jonge oorlogsevacuee Silvie zijn vijf stemmen die elk vanuit een ander perspectief de zomer van 1940 beschrijven.  Dat levert een bijzondere roman op met nadruk op de bijzondere rol die vrouwen in WOII in Engeland speelden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten