8 augustus 2017

‘Het zwarte goud’ van Leila Meacham

Texas is in 1900 een staat met grote ranches, de olieboringen nemen een aanvang, wie geluk heeft dat het zwarte goud op zijn land gevonden wordt, heeft een gouden toekomst in het vooruitzicht. De twintigjarige Nathan Holloway woont met zijn ouders en jongere zus en broer op een boerderij. Zijn hartelijke vader is een goede boer, zijn verzuurde, bittere moeder heeft weinig oog voor hem. Al haar aandacht gaat naar de jongere kinderen van wie ze torenhoge verwachtingen heeft.  Wat Nathan niet weet is dat zijn vader niet zijn biologische vader is, zijn moeder was al een paar maanden zwanger van een andere man toen zijn vader met haar trouwde.  Bovendien is er nog een tweelingzusje dat met de geboorte weggegeven is. Het zijn goed bewaarde geheimen waar nooit over gesproken wordt.

Vreemdeling
Dat verandert als op een dag een vreemdeling zich meldt op de boerderij. Hij beweert  Nathans vader te zijn, Trevor Waverling wil Nathan meenemen om hem een toekomst te geven in zijn bedrijf dat olieboringen verricht.  Maar Nathan wil niet, hij is veeboer in hart en nieren, niets kan hem scheiden van zijn geliefde grond.  De kille waarheid dat zijn moeder de boerderij wil verkopen en de opbrengst ten goede zal komen aan zijn broer en zus, dat hij dus kan fluiten naar zijn centen, samen met het advies van zijn vader om de wereld te gaan verkennen, doet hem toch anders besluiten. Hij vertrekt van de ranch op zoek naar zichzelf, naar zijn afkomst en uiteindelijk naar zijn tweelingzus.

Familiedrama

‘Het zwarte goud’ is naast een rijke familiesaga vooral ook een roman waarin de geschiedenis en de ontwikkeling van Texas centraal staat. Grote veeboeren, de olie-industrie en archeologisch vondsten zijn de historische achtergrond van het familiedrama waarin foute beslissingen en goede bedoelingen van de hoofdpersonen een cruciale rol spelen.  Een web van geheimen dat langzaam maar zeker wordt ontrafeld,  een boek om in één adem uit te lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten