22 augustus 2017

‘Marlena’ van Julie Buntin

Als Cat’s vader zijn gezin in de steek heeft gelaten besluit  haar moeder met Cat en haar grote broer Jimmy naar een verlaten plek in Michigan te verhuizen. Er is daar niets te beleven maar gelukkig is er wel een buurmeisje: Marlena.  De zeventienjarige Marlena is twee jaar ouder dan Cat, veel wereldwijzer en Cat kijkt vreselijk tegen haar op.  Marlena is alles voor haar, Marlena durft alles,  Marlena experimenteert met alles wat maar voorhanden is,  Cat vindt Marlena’s levensstijl woest aantrekkelijk. De vriendschap die ze opbouwen is het middelpunt van hun bestaan, ze kunnen niet meer zonder elkaar.

Verdronken
Tenminste dat denkt Cat. Maar Marlena heeft ook een geheim leven, dingen waarover ze Cat niets vertelt.  Als Marlena na een jaar door een ongeluk om het leven komt, ze verdrinkt in een ondiepe licht bevroren rivier, lijkt het dat Cats leven ook stil staat. Ze wordt teruggestuurd naar haar oude middelbare school,  ondanks veel spijbelen en destructief gedrag weet Cat een studieplek aan een universiteit te veroveren.  Ze probeert een nieuw leven op te bouwen maar ze kan Marlena nooit echt vergeten.  Als Marlena’s jongere broer  Sal  Cat in New York komt opzoeken wordt de hele geschiedenis weer opgerakeld.  Kan Cat nu eindelijk met het verleden afrekenen? Of  zal zij in de herinneringen van het verleden verdrinken en uiteindelijk ook ten onder gaan? Eén ding is zeker, Marlena zal ze nooit vergeten.

Onsterfelijkheid

Julie Buntin [1987]  studeerde literatuur in New York. In deze debuutroman verhaalt ze van haar eigen ervaring met het verlies van een dierbare schoolvriendin die aan drank en drugs ten onder ging. ‘Marlena’ is een rauw verhaal over twee tieners op weg naar hun volwassenheid. Gevoed door hun jeugdige overmoed doen ze alles wat God verboden heeft, overtuigd van hun onsterfelijkheid lijkt hen niets te kunnen overkomen.  Tot de dramatische gebeurtenissen in een koude novembermaand alles overhoop gooien en Cats leven voorgoed verandert. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten